Semestra i Dalsland – utan bil! Äventyret börjar och slutar vid Mellerud tågstation. Däremellan vandrar du på leder i skogen och på småvägar och spenderar två nätter i silo. Den retrogulliga rälsbussen tuffar fram genom sommarlandskapet.

Öppna pdf härVandra i pilgrimers spår till Upperud

Du anländer till Melleruds tågstation och kliver rakt ut på vandringen. 1,5 km norrut längs Kyrkogatan finner du Holms kyrka från 1200-talet och här ansluter Pilgrimsleden. Etappen Holm – Upperud 15 km betecknas som lätt vandring, längs småvägar, genom skog och jordbruksmark. När du passerat Dalslands konstmuseum är det inte långt kvar till hotellet som ligger i den gamla spannmålssilon. Byggnaden är den sista som står kvar från Upperuds industriella epoker inom såväl järnbruk som båtvarv och kvarnområde. Du checkar in på ditt rum och njuter lugnet. Kanske doppar du dig i sjön från vår badbrygga! På kvällen äter du en vällagad middag baserad på lokalproducerade råvaror i säsong och njuter av utsikten över sjön Upperudshöljen. De fem rummen i den gamla silon är elegant och unikt formgivna kompakta studios i två etage med fyra bäddar, kök och badrum. Boka din favorit!

Efter en god natts sömn och en rejäl frukost ger du dig ut på Pilgrimsledens nästa etapp med ett stärkande lunchpaket i ryggsäcken. Här ändrar leden karaktär och blir en vildmarksvandring i väglöst land genom kuperad, omväxlande natur. Du vandrar upp på berget Skalåsknatten där utsikten är klassiskt dalsländsk a la Otto Hesselbom. Vidare går leden till en fin lägerplats vid en sjö. På kvällen belönas du med värmande bastubad följt av middag i restaurangen och ännu en god natts sömn. Tredje dagen avslutas besöket med att vandra 2 km längs sjön till Håverud. Här finns mycket att titta på i Dalsland Center och Kanalmuseet som gestaltar livet längs med kanalen genom tiderna. Båtar slussar genom den imponerande akvedukten och nyrökt lax serveras i Håfveruds Brasseri. Den retrogulliga rälsbussen avgår kl 14:25 och tar dig tillbaka till Melleruds tågstation. Tåget stannar till på akvedukten där du kan blicka ut över det unika möte av landsväg, båttrafik och tågräls. När tåget passerar Åsensbruk måste du spana ut över sjön och vinka hejdå till Upperud 9:9 som syns tydligt på andra sidan.


Bokning

För att boka paketet väljer du först datum, sedan vilket eller vilka rum du vill bo i och sist väljer du Tågpaket som tillval. För att komma till tillvalen scrollar du längre ner på bokningssidan. Våra fem rum har olika layout, så ta en titt på dem alla så att du väljer passande rum. I Silo 2 och Silo 4 klättrar du till exempel på stegar för att komma till två av de fyra sängarna.

Länk till bokning.


Restips tåg & länkar

SJ – boka tåget till Mellerud här

Västtrafik – om du reser från västra Sverige 
Boka enklast med Västtrafik To Go – biljett i mobilen, Mellerud ligger i Zon C.

DVVJ – lilla rälsbussen 
Denna bokar du också i appen Västtrafik To Go (enkel biljett Zon C) eller köper direkt på tåget.

Läs mer om Pilgrimsleden i Dalsland på Västsveriges sidaFoto: Roy Mårtensson