Hotel Event Outdoor

Hållbarhetsklivet drivs av Turistrådet Västsverige, och är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Offentliga och privata aktörer agerar för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare. Vi jobbar med alla 4 områden i programmet, som ofta glider i och ur varandra i ett lite företag.

På Upperud 9:9 arbetar vi ständigt med att hålla nere vår påverkan på miljön. Vi jobbar med naturturism (vandring, paddling, cykling), som har ett lågt avtryck på miljön. När vi paketerar upplevelser för våra gäster är det med tanken och uppmaningen att de ska njuta av naturen och det lilla/enkla.

Det finns källsorteringskärl i nära anknytning till hotellet, och på rummen informerar vi om hur vi skiljer på papper, plast, metall, pant/pet samt kompost och brännbart. Våra rengöringsmedel är miljömärkta, och i boendedelen använder vi svenskproducerade ekologiska hygienartiklar i refill.

Alla blommor och dekorationer hos oss är plockade från närliggande natur eller trädgårdsland. Vi odlar kryddor och gör mycket egna skott och groddar. Dessutom skördar vi eget från skog och mark i form av svamp, örter och bär. Vi har också lärt oss mycket om fermentering i syfte att kunna ta hand om grönsaker i säsong. Köksavfall går i varmkomposten eller i Bodils bokashi. Vi handlar råvaror (kött, mjöl, grönsaker och fisk) från lokala leverantörer och köper viltkött direkt från jägare. Istället för att handla via stora grossister eller online köper vi också det mesta övrigt vi behöver från de lokala mataffärerna. Vi låter tillgång på råvaror styra våra menyer. Utflyktsmat serveras i hållbara förpackningar som vi återanvänder.

För att sträva efter att vår verksamhet ska vara bra både för boende och besökare samarbetar vi med lokala leverantörer av cyklar och kanoter till våra upplevelser. Anläggningen värms upp genom vattenburen sjövärme, och firmabilen drivs med el.

Upperud 9:9 finns till hela året för lokalbefolkningen, och vi arrangerar bland annat musikevenemang riktade till denna målgrupp. Vår festsal används frekvent för lokala bokningar och evenemang. Lördagscafé och bastu är annat som lokalbefolkningen kan nyttja.

Det är också viktigt för oss att hitta nya möjligheter att locka besökare även utanför högsäsong. Därför arbetar vi med att få lokalerna bättre anpassade för konferens och jobbmöten året runt. Större bokningar som kalas och bröllop läggs helst utanför högsäsong. Vi försöker också skapa bra aktiviteter utanför sommaren – till exempel bygger vi en bastu. Vi paketerar också boende med lokala evenemang, våra egna och andras. Upperud 9:9 fungerar som en scen för andra aktörer, till exempel Dalslands litteraturförening och vår granne Dalslands konstmuseum.

Alla dessa insatser görs i syfte att skapa fler jobb. Hittar vi nya säsonger skapar vi också fler arbetstillfällen. Vi gläds åt att ha involverat såväl ungdomar som nyanlända i vårt team.