Vi finns i hjärtat av det lilla vilda landskapet Dalsland. Självklart ska du ut i naturen när du bor hos oss. Vandra, cykla, paddla, bada, fiska… Men här finns även fina kulturupplevelser såsom museer, hällristningar, medeltida kyrkor, gamla bruk med nytt innehåll och loppisar.Det var Prins Eugen som myntade uttrycket ”Dalsland – Ett Sverige i miniatyr”. Han syftade säkerligen på den rika variationen på den nätta ytan. Här finns bördiga slättmarker i söder, kust och skärgård mot Europas tredje största insjö Vänern i öster, småstadsliv i Åmåls gamla kvarter och vildmarker med skog och berg som gränsar i väst och norr mot Bohuslän, Norge och Värmland. Genom landskapet flyter Dalslands kanal med de många slussarna och brukssamhällen längs vattendragen vittnar om en rik industrihistoria.

Dalsland består av 5 kommuner: Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, en stor del av Vänersborg samt mindre delar av Munkedal, Säffle och Årjäng ligger också i Dalsland. Med strax över 50 000 invånare finns det gott om plats, både för boende och besökare. Avstånden är korta i Dalsland så du kommer långt när du färdas på vägar, stigar och vatten.

Du har kanske sett filmen av Ronja Rövardotter? Den är inspelad i Dalslands skogar på 1980-talet. Eller har du sett Otto Hesselboms nationalromantiska landskapsmåleri i tavlor som Vårt land, vårt fosterland (1902: Nationalmuseum). På Dalslands konstmuseum i Upperud hänger hans Utsikt från Högelund. I den tavlan sluttar skogen ner i sjön Djup, man ser berget Sörknatten, sjön Ånimmen och längst bort är Vänern med Kinnekulle.


Dalslands vapen, broderat till Karl X Gustavs begravning den 4 november 1660. Har troligen suttit på huvudbaneret.

Filmen Ronja Röverdotter spelades in i naturreservatet Sörknatten. Foto: TT/Lars Skogsberg

Otto Hesselboms Vårt land, vårt fosterland (1902, Nationalmuseum)


Historia
I Dalsland har människor bott sedan stenåldern och förfäderna har lämnat efter sig många spår. Bronsåldersmänniskans mäktiga hällristningar i Högsbyn vid sjön Råvarpen, den medeltida borgruinen Dalaborg vid Vänern och modernare avtryck som den snillrika och spektakulära Akvedukten i Håverud från 1868 som knyter ihop Dalslands kanal med en plåtränna över den forsande branten i Håverud. På Kanalmuseet bredvid kan man lära sig mer om livet längs med kanalen. Norrut i Edsleskog pågår arkeologiska utgrävningar av en gigantiskt tegelkyrka från medeltiden som vittnar om att Dalsland spelat större roll i historien än man hittills vetat om. Läs mer om detta spännande arbete hos Lödöde museum. Vår närmaste kyrka är Skålleruds rödmålade träkyrka från 1600-talet som anses vara en av Sveriges vackraste kyrkor, knappt 4 km bort invid sjön Nären.

Skålleruds kyrka Foto: Sara Kanyinda


Det finns en fantastisk 17-minuters arkivfilm från 1944 om Dalsland på Filmarkivet.se. Följ med SJ Kortfilm på en 1000 sekunders snabbresa genom de 1000 sjöarnas landskap. Dalsland: forntidsland, framtidsland, hemland och turistland.

Från filmen Dalsland – Hemland, turistland


Vandra
Till fots kommer du snabbt och lätt ut i naturen. Ta en promenad ner till Upperuds gästhamn och gamla slussområde, eller gå uppför backen förbi den vita K-märkta 1700-tals herrgården till Dalslands konstmuseum och museicafé Bonaparte. Du kan gå på vägen runt sjön Höljen och ta lilla spåret i vattenbrynet mellan Åsensbruk och Håverud eller satsa på att utforska närliggande naturreservat eller vandringsområden.

Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

Dalslands mäktiga Pilgrimsled passerar utanför vårt hus. Norrut vandrar du i vildmark 38km tills du når Edsleskog och stora vägen mellan Åmål och Bengtsfors. Läs mer om Pilgrimsleden på Västsveriges hemsida. Vi rekommenderar 2 nätter i vindskydd eller eget tält på den leden. I vårt vandringspaket Långa Pilgrim ingår transport med bil till Edsleskog. Men du behöver inte vandra hela sträckan! Ta dig upp på Skalåsknatten och njut av den Hesselbomska utsikten över skog och sjö. Hit är det under en timmas vandring. Vandra vidare till lägerplatsen vid Livarebosjön med eldstad och kåta för välförtjänt vila, bad och matlagning. Vi kan rekommendera både långa och korta vandringar som utgår från Upperud eller en kortare bilfärd bort till exempelvis Kroppefjäll, Sörknatten, Yttre Bodane eller Dalslands enda nationalpark Tresticklan. Nationalparken Tresticklan ligger i norra landskapet mellan sjön Stora Le och den norska gränsen, som med en yta på 30 kvadratkilometer utgör den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Här kan du vandra på fina vandringsleder i orörda skogar med vackra sjöar och säregen terräng. På Västsvenska Turistrådets sida finns massa bra förslag och ledbeskrivningar. 


Cykla
Dalsland är som gjort för cykling med slingrande småvägar. Hos oss kan du hyra cykel av leisuremodell och utforska området med badkläder och lunchpaket i korgen. Sommartid finns många loppisar och caféer runtom i landskapet. Utmana det kuperade Brudfjället och ta dig hela vägen runt Dals Långed och tillbaka på andra sidan sjöarna Råvarp och Erve. Vill du cykla mountainbike rekommenderar vi en tur till Dals Rostock och OK Kroppefjäll eller Bengtsfors där det finns fina stigar som erbjuder cykling av varierade svårighetsgrader. I Bengtsfors arrangeras mountainbike-tävlingen Dalsland X-country. Det finns en längre bana på 57 kilometer och en kortare på 35 kilometer.

 Banan erbjuder både en fin utsikt, ringlande stigar vid sjöarna och pittoreska grusvägar. Banan är inte tekniskt svår så vem som helst kan cykla den, säger Crister Blüme som är verksamhetsansvarig på Camp Dalsland.

Kommer du med egen cykel till Upperud 9:9 finns det möjlighet att spola av och låsa in den över natten.

Foto: Roger Borgelid


Vatten
Dalsland är sjöarnas landskap! Vårt hus är byggt alldeles i vattenbrynet mellan två sjöar, vi har en stor badbrygga med stege på djupt vatten. Roligt att dyka och hoppa. Inom närområdet finns flera fina badplatser som passar alla behov, alltifrån skogstjärn till Vänerns sandstränder. Vi har kanoter och kajaker att hyra ut, en roddbåt och en vacker träeka vid bryggan. Kanoterna ligger alldeles vid huset i sjön Övre Upperudshöljen. Här kan man paddla bort till Håverud eller Åsensbruk, slussa neråt genom Upperuds sluss (ett lagom litet äventyr som uppskattas av många barnfamiljer!) eller fortsätta upp i Dalslands kanal genom Håveruds mäktiga akvedukt. Kajakerna ligger på andra sidan vägen i Upperuds gästhamn. Härifrån tar man sig på sjön Spången österut i sjösystemet.

Dalslands kanal är ett långt sjösystem på 250km där 32 slussar sammanbinder vattnen. Ett paradis för paddling och båtliv. Två kanalbåtar trafikerar fortfarande sträckan Håverud-Bengtsfors sommartid i Dalslands Kanaltrafik AB / familjen Holmedahls regi. En fantastisk upplevelse att tuffa fram genom de smala slussarna och njuta av en måltid vid dukade bord. Sekelskiftesbåten M/S Storholmen byggdes 1896 i Oskarshamn och sedan 1938 har hon trafikerat Dalslands Kanal. M/S Dalslandia är den andra båten. Hon är specialbyggd för Dalslands kanal. 1973 började hon trafikera Dalslands Kanal och har gjort det sedan dess.

Foto: Border Free Travels

 

Kultur
Kulturen känns i Dalsland, här finns festivaler, konstutställningar, och evenemang inom musik och litteratur under hela året. Dalslänningarna är också ett idrottsälskande folk; därför finns en anrik travbana, flera fina golfbanor och en mängd idrottsklubbar. Här finns en stark tradition inom hantverk och slöjd. I Dals Långed lever Stenebyskolan kvar sedan 1930-talet, med utbildningar inom konsthantverk och design. Vi rekommenderar besök hos vår granne Dalslands konstmuseum i Upperud, Halmens Hus i Bengtsfors, och i det gamla pappersbruket i Fengersfors där du hittar ett Kulturcentrum med härliga saker såsom Brukets Godaste vedeldade surdegsbageri, föreningen Not Quite med utställningar, butik och sommarkafé, och byggnadsvårdsbutiken Brukets Färg. Andra roliga besöksmål är lilla Stationshuset och Örtagården i Dals Rostock, Gammelgårdens Friluftsmuseum i Bengtsfors och Vänersborgs Museum som är Sveriges äldsta museimiljö – ett British Museum i miniatyr!

bild: not quite

Andra boenden
Herrgårdsliv lever du bäst på sekelskiftesherrgården Baldersnäs vid Laxsjön i Dals Långed eller Hotell Jägmästarflygeln som ligger vid Forsbacka golfbana i Åmål. Byggnaden är från 1747, unik för sin tidsepok samt K-märkt. Vill du komma riktigt nära naturen och leva off-grid rekommenderar vi de ljuvliga eremitstugorna hos David & Marie Naraine, Swedish Country Living i Köpmannebro eller varför inte testa ett av de omtalade glashusen 72 Hour Cabins som finns på några olika platser i landskapet. Ett riktigt schysst, enkelt och fräscht B&B med fokus på lugn och ro är Kroppefjäll B&B i Dals Rostock.

72 hour cabin Foto: Jonas Ingman

Hotell Jägmästarflygeln, Forsbacka Åmål


Bra-att-ha länkar!

Västsvenska Turistrådet
Övergripande information för Västsverige

Dalsland – tillbaka till naturen
Officiell Dalslands-guide på nätet

Dalslandsmagasinet 2020
Digital broschyr, finns också som trycksak.

Dalslands kanal, ett sjösystem 250 km och 32 slussar

Dalslands Aktiviteter 
Äventyr och naturupplevelser, höghöjdsbana, zipline, ridning och älgpark mm