Vandra med en dalslänning som är nördigt intresserad av Upperuds historia och natur.

Vandring är årets kanske hetaste trend. Pilgrimsleden lockar både erfarna och nya vandrare till Upperud och Dalsland. Vi skickar ut många vandrare att upptäcka omgivningarna på egen hand, men nu kan vi även erbjuda guidade vandringar i Upperud med Sara Kanyinda, en riktig inföding!

Följ med Sara på natur- och historievandring i denna natursköna gamla bygd med historia från 1400-talet och Sten Sture den äldres tid. I flera hundra år fanns här järnbruk, sågverk och kvarnar, handelsbodar och postkontor, och kanalbåtarna slussade upp och ner för kanalen i en aldrig sinande ström med sina varor och tjänster. Spannmålssilon som blivit Upperud 9:9 är en av få byggnader som står kvar och vittnar om historien.

Som infart från Vänern till Dalslands kanal var Upperud en länk mellan de djupa skogarnas rikedomar och kommersen i Göteborg och resten av världen. Idag kan man beundra blommor och ruiner och fundera på hur det en gång var när ett myller av människor skrattade och grät och följde fabriksklockan här i ur och skur.

Vandringarna är lugna och varar ca 2 timmar med fika.
Passar alla!

Sara kommer från Pylserud i Bränna, där hennes släkt bott sedan 1490-talet.

Vandringsguiden Sara Kanyinda