Vi finns i hjärtat av det lilla vilda landskapet Dalsland. Här finns den vackra naturen men även fina kulturupplevelser såsom museer, hällristningar, medeltida kyrkor och gamla bruk med nytt innehåll.



Dalsland

Det var Prins Eugen som myntade uttrycket Dalsland – Ett Sverige i miniatyr. Han syftade säkerligen på den rika variationen på den nätta ytan. Här finns bördiga slättmarker i söder, kust och skärgård mot Europas tredje största insjö Vänern i öster, småstadsliv i Åmåls gamla kvarter och vildmarker med skog och berg som gränsar i väst och norr mot Bohuslän, Norge och Värmland. Genom landskapet flyter Dalslands kanal med de många slussarna och brukssamhällen längs vattendragen vittnar om en rik industrihistoria.

Dalsland består av 5 kommuner: Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, en stor del av Vänersborg samt mindre delar av Munkedal, Säffle och Årjäng ligger också i Dalsland. Med strax över 50 000 invånare finns det gott om plats, både för boende och besökare. Avstånden är korta i Dalsland så du kommer långt när du färdas på vägar, stigar och vatten.

Du har kanske sett filmen om Ronja Rövardotter? Den är inspelad i Dalslands skogar på 1980-talet. Eller har du stått inför Otto Hesselboms nationalromantiska landskapsmåleri Vårt land, vårt fosterland på Nationalmuseum i Stockholm? DÅ har du spanat ut över typiskt dalsländsk natur. På Dalslands konstmuseum i Upperud hänger Hesselboms Utsikt från Högelund. I den tavlan sluttar skogen ner i sjön Djup, man ser berget Sörknatten, sjön Ånimmen och längst bort är Vänern med Kinnekulle.

Filmen Ronja Röverdotter spelades in i naturreservatet Sörknatten. Foto: TT/Lars Skogsberg

Otto Hesselboms Vårt land, vårt fosterland (1902, Nationalmuseum)


Historia

I Dalsland har människor bott sedan stenåldern och förfäderna har lämnat efter sig många spår. Bronsåldersmänniskans mäktiga hällristningar i Högsbyn vid sjön Råvarpen, den medeltida borgruinen Dalaborg vid Vänern och modernare avtryck som den snillrika och spektakulära Akvedukten i Håverud från 1868 som knyter ihop Dalslands kanal med en plåtränna över den forsande branten i Håverud. På Kanalmuseet bredvid kan man lära sig mer om livet längs med kanalen. Norrut i Edsleskog pågår arkeologiska utgrävningar av en gigantiskt tegelkyrka från medeltiden som vittnar om att Dalsland spelat större roll i historien än man hittills vetat om. Läs mer om detta spännande arbete hos Lödöde museum. Vår närmaste kyrka är Skålleruds rödmålade träkyrka från 1600-talet som anses vara en av Sveriges vackraste kyrkor, knappt 4 km bort invid sjön Nären.

Foto Hällristningar: Daniel Rydén

Arkivbild från Akvedukten i Håverud

Det finns en fantastisk 17-minuters arkivfilm från 1944 om Dalsland på Filmarkivet.se. Följ med SJ Kortfilm på en 1000 sekunders snabbresa genom de 1000 sjöarnas landskap. Dalsland: forntidsland, framtidsland, hemland och turistland.

Från filmen Dalsland – Hemland, turistland


Upplev naturen: vandra, cykla, paddla

Vandra
Till fots kommer du snabbt och lätt ut i naturen. Ta en promenad ner till Upperuds gästhamn och gamla slussområde, eller gå uppför backen förbi den vita K-märkta 1700-tals herrgården till Dalslands konstmuseum och museicafé Bonaparte. Fortsätt på vägen runt sjön Höljen och ta lilla spåret i vattenbrynet mellan Åsensbruk och Håverud. På korta avstånd bort finns fina naturreservat och vandringsområden såsom Sörknatten, Kroppefjäll, Sörknatten, Yttre Bodane eller Dalslands enda nationalpark Tresticklan. Dalslands Pilgrimsled passerar vårt hus, norrut mot Edsleskog och söderut mot Mellerud. Vill du ta en kortare tur på leden föreslår vi en promenad upp till Skalåsknatten. Härifrån är utsikten fantastisk!

Läs om fler tips och förslag på vandringar i Dalsland. 

Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

Cykla
Dalsland är som gjort för cykling med slingrande småvägar. Hos oss kan du hyra cykel av leisuremodell. Kommer du med egen cykel finns det möjlighet att spola av och låsa in den över natten. Utforska området med badkläder och lunchpaket i korgen. Sommartid finns många loppisar och caféer runtom i landskapet. Utmana det kuperade Brudfjället och ta dig hela vägen runt Dals Långed och tillbaka på andra sidan sjöarna Råvarp och Erve. Vill du cykla mountainbike rekommenderar vi en tur till Dals Rostock och OK Kroppefjäll eller Bengtsfors där det finns fina stigar som erbjuder cykling av varierade svårighetsgrader. I Bengtsfors arrangeras mountainbike-tävlingen Dalsland X-country. Det finns en längre bana på 57 kilometer och en kortare på 35 kilometer.

Foto: Border Free Travels

Vatten
Dalsland är sjöarnas landskap! Vårt hus är byggt alldeles i vattenbrynet mellan två sjöar, vi har en stor badbrygga med stege på djupt vatten. Roligt att dyka och hoppa. Inom närområdet finns flera fina badplatser som passar alla behov, alltifrån skogstjärn till Vänerns sandstränder. Vi har kanoter att hyra ut, en roddbåt och en vacker träeka vid bryggan.

Dalslands kanal är ett långt sjösystem på 250km där 32 slussar sammanbinder vattnen. Ett paradis för paddling och båtliv. Kanalbåtarna M/S Storholmen ochM/S Dalslandia trafikerar fortfarande sträckan Håverud-Bengtsfors sommartid. En tidlös upplevelse att tuffa fram genom de smala slussarna och njuta av en måltid vid dukat bord. Dalsland Kanotmaraton är en av världens störta kanottävlingar med runt 500 tävlande. En riktig utmaning och folkfest som går av stapeln i augusti varje år. Tävlingen arrangeras av Camp Dalsland, de kör även lopp inom cykel, swimrun och terränglöpning. Kanske satsa på Dalslandsklassikern?

Det regniga loppet 2019! Foto: Marie Leander

Kanalbåtarna sover


Kultur

Kulturen känns i Dalsland, här finns festivaler, konstutställningar, och evenemang inom musik och litteratur under hela året. Dalslänningarna är också ett idrottsälskande folk; därför finns en anrik travbana, flera fina golfbanor och en mängd idrottsklubbar. Här finns en stark tradition inom hantverk och slöjd. I Dals Långed lever Stenebyskolan kvar sedan 1930-talet, med utbildningar inom konsthantverk och design. Vi rekommenderar besök hos vår granne Dalslands konstmuseum i Upperud, Halmens Hus i Bengtsfors, och i det gamla pappersbruket i Fengersfors där du hittar ett Kulturcentrum med härliga saker såsom Brukets Godaste vedeldade surdegsbageri, föreningen Not Quite med utställningar, butik och sommarkafé, och byggnadsvårdsbutiken Brukets Färg. Andra roliga besöksmål är lilla Stationshuset och Örtagården i Dals Rostock, Gammelgårdens Friluftsmuseum i Bengtsfors och Vänersborgs Museum som är Sveriges äldsta museimiljö – ett British Museum i miniatyr!

Bilder från Not Quite, Bruket i Fengersfors. Foto: Katinka Svedberg

Mat & Kulturfestivalen GLUPSK på Dalsland, en höjdpunkt i kalendern! Foto: Martin Gustavsson


Andra boenden

Herrgårdsliv lever du bäst på sekelskiftesherrgården Baldersnäs vid Laxsjön i Dals Långed. Vill du komma riktigt nära naturen och leva off-grid rekommenderar vi de ljuvliga eremitstugorna hos David & Marie Naraine, Swedish Country Living i Köpmannebro eller varför inte testa ett av de omtalade glashusen 72 Hour Cabins som finns på några olika platser i landskapet. Ett riktigt schysst, enkelt och fräscht B&B med fokus på lugn och ro är Kroppefjäll B&B i Dals Rostock. I närområdet finns även Skålleruds Gård vandrarhem, Håveruds Hotell och Edsleskogs Wärdshus.

72 hour cabin Foto: Jonas Ingman