Följ pilgrimers spår genom Dalslands orörda natur. Ett femdagars äventyr som kombinerar vildmark, medeltidshistoria och komfort. Två nätter i lyxig silo och två nätter däremellan i skogen, på ledens norra del.

 


Paketet är bokningsbart under våren: Mars-Juni, och hösten: September-Oktober 2021.


Öppna pdf här


Följ pilgrimers spår, med start i mytomspunna Edsleskog

Du tar dig till Upperud 9:9 på onsdag med incheckning från kl 16. Checka in på din silo, kanske möt upp med din reskamrat som kommer från ett annat håll. Alla våra rum har kök, så vi har preppat kylskåpet med en god lagad middag som ni kan värma själva. Här finns även frukost för nästa morgon.

Efter en god natt sömn, frukost och kanske lite ompackning hämtas ni upp i bil och körs över brudfjället och in i Åmåls kommun till Edsleskogs gamla kyrka där er pilgrimsvandring kan börja.  Den medeltida kyrkoruinen är spännande att utforska, här har det bedrivits arkeologiska utgrävningar under ett par år.  Kyrkan var enorm i sin storlek och dateras till sent 1100-tal / tidigt 1200-tal. Den byggdes i tegel till prästen Nils ära, senare Sankt Nils eller Nicolaus.

Tegel var ett mycket exklusivt material vid denna tidpunkt. Och en stor nymodighet i Skandinavien. Edsleskogs gamla kyrka var sannolikt ett av de mäktigaste byggnadsverken som hade skådats i det medeltida Sverige. Att en sådan byggnad restes i norra Dalsland visar tydligt att det ansågs av största vikt att befästa kyrkans makt i området. Det är nog dags att skriva om historieböckerna, säger Christian Mühlenbock, museichef vid Lödöse museum.

Edsleskog har varit en viktig plats för pilgrimer under medeltiden som kommit till kyrkan och för att få se källan. Här har även varit marknadsplats till långt in på 1300-talet.

Edsleskog är en mycket speciell plats. Här har vi en mystisk helgonkult tillägnad Sankt Nils, den präst som blev mördad på väg till en sjuk med nattvard. Han är omtalad av påven i Rom år 1220 och verkar ha varit vårt första helgon med viss internationell status, långt innan Heliga Birgitta. Av olika anledningar har han blivit bortglömd och ouppmärksammad, säger arkeologen Anton Lazarides.

Absiden till Edsleskogs gamla kyrka. Foto: Västarvet

Vandringen söderut börjar nu, 38 kilometer i vildmarken, så se till att ha fulladdat mobilbatteri, karta, kompass och andra nödvändigheter. Ledkarta för Pilgrimsleden Norra Dalsland hittar du här. Det finns även som tryckt karta hos turistbyråer och aktörer i landskapet. Vi tipsar om lägerplatserna vid Tansjön för första natten, och lägerplatsen vid sjön Flat för den andra natten. Här kan man elda och bo i vindskydd eller slå upp sitt tält. Första dagens vandring är en kraftigt kuperad sträcka strax under milen.  Andra dagen är den längsta sträckan, närmare 2 mil. Tredje dagens sträcka på dryga milen tar dig upp på Skalåsknatten, en höjd med typisk dalsländsk utsikt à la Otto Hesselbom. Målarens berömda tavla Vårt Land som finns på Nationalmuseum är målad från en annan ”knatt” nämligen Sörknatten, som ligger vid sjön Ånimmen lite österut.

Varmt rekommenderas att läsa resebloggaren Sara Arnalds skildring av vandringen hon gjorde sommaren 2019. Sträckorna från Edsleskog till Upperud motsvarar hennes dag 4 och dag 5 (Sara vandrade norrut från Vänersborg till Svanskog). På Västsveriges sida finns den officiella guiden till Pilgrimsleden i Dalsland. Den hittar du här.

Dalsländska vyer längs Pilgrimsleden. Foto: Roger Borgelid

Lägerplatsen vid Livarebosjön Foto: Henrik Trygg

Sista lägerplatsen du passerar är vid Livarebosjön. Här passar det kanske att ta en rejäl lunchpaus innan sista sträckan mot Upperud. Väl framme väntar ert sköna rum (beroende på andra bokningar kan ni få samma rum eller ett annat) och på kvällen en trerätters middag lagad på fina lokala råvaror i säsong. Efter en natt i riktig säng är du välkommen ner till matsalen där vi dukar upp hotellets goda frukostbuffé. Du har sen utcheckning och kan stanna i ditt rum ända till klockan 14.

Foto: Sara Arnald

Vandringsportal Västsverige

Nyfiken på fler vandringar i området? Läs om fler tips och förslag på vandringar i Västsverige.